Document Nederland

Het Rijksmuseum verstrekt sinds 1975 jaarlijks een documentaire foto-opdracht en doet dat sinds 1997 in samenwerking met NRC Handelsblad.
In Document Nederland is een selectie gemaakt van zo’n 400 foto’s verdeeld over ruim 30 series, elk voorzien van een korte toelichting. Door de jaren heen is gekozen voor onderwerpen waarin tijdgeest van toen tot uitdrukking kwam. Zo passeren Joop den Uyl en Dries van Agt de revue, maar voert de camera ons tevens langs BOM-moeders, krakers, VINEX-locaties en massale dansfeesten. Daarmee biedt dit fotoboek een indrukwekkend overzicht van een turbulent tijdvak waarin Nederland ingrijpend is veranderd.
In 2002 kreeg Janine Schrijver de opdracht 55+’ers te fotograferen. Nederland vergrijst. De ‘babyboomers’ van na de tweede wereldoorlog worden oud. In 2003 was een kwart van de Nederlandse bevolking ouder dan 55 jaar en dan zal de jaren daarna toenemen. In tegenstelling tot vorige generaties ouderen wil deze generatie niet afgedaan zijn. Een goede gezondheid, financiële mogelijkheden en een langer leven maken het mogelijk om ook als niet werkende oudere bezig te zijn. ‘Nieuwe ouderen’ hebben het druk, genieten nog vaak van een goedgevulde beurs en lijken niet oud te willen worden.
Meer foto’s uit deze serie zijn ook te zien in de publicatie ‘Forever Young’.

Nederland gefotografeerd 1975-2005, een keuze uit 30 jaar documentaire foto-opdrachten van het Rijksmuseum
ISBN 9040090602
Waanders Uitgevers, Zwolle. 2005