Kunst in de zorg

Een artistiek en  participatief actieonderzoek naar de waarde van kunstprojecten voor de gezondheid en het welzijn van ouderen. Mijn rol als kunstenaar is de onbeschrijfelijke impact te onderzoeken en de verschillende kennissystemen met elkaar te verbinden en te verbeelden. Samen met een interdisciplinair onderzoeksteam van Amsterdam UMC onderzoekers vanuit verschillende wetenschappelijk disciplines, kenniscentrum Leyden Academy en ouderen zelf onderzoeken we 19 kunstinitiatieven met verschillende disciplines.

Artistiek onderzoek is onderzoek waarin de expressieve kwaliteiten van kunstzinnige methode worden benut om de betekenis van een fenomeen over te brengen. De foto’s zijn een uitkomst van dit onderzoek.

Ik fotografeerde o.a bij een creatieve werkplaats met open inloop ochtenden voor senioren. Dansen voor mensen met dementie. Verteltheater voor mensen met geheugen problemen, dansen voor mensen met Parkinson en theater voor vitale en minder vitale ouderen.

Is er vóór en ná deelname aan een kunstactiviteit verschil voor deelnemers?

Voor en na deelname aan een kunstactiviteit

De energie verandert door in contact te komen met je lichaam.

In de publicatie worden de belangrijkste onderzoek bevindingen gedeeld en word je uitgenodigd om zelf te ervaren wat kunst kan doen door mee te bewegen te voelen, kijken en ervaren. Waarnemen met je hele lichaam en zelf te onderzoeken wat kunst in de zorg voor jou waard is.

De presentatie

De presentatie van de publicatie was in corona tijd. Om de presentatie interactief te houden en zelf te kunnen ervaren wat kunst kan doen was mijn atelier omgebouwd tot studio waarin we life streamde. Alle deelnemers en geïnteresseerde hadden het boek van tevoren opgestuurd gekregen. Tineke presenteerde de onderzoekresultaten. Theatermaker Mieke een deelnemer aan het onderzoek neemt je mee over de spreekwoordelijke drempel die ouderen ervaarde om iets met kunst te gaan doen. Mijn foto’s van voor en na een kunstactiviteit werden bekeken en besproken in het virtuele museum. Het oorspronkelijke plan was nl. een grote bijeenkomst met expositie en activiteiten. Iedereen had het boek van tevoren opgestuurd gekregen en Floortje danser die ook deelnam aan het onderzoek sloot af  met dans. Vervolgens werd iedereen uitgenodigd om in zijn/haar lichaam te voelen wat deze verschillende ervaringen met hen deden.

In de publicatie worden de belangrijkste onderzoek bevindingen gedeeld en word je uitgenodigd om zelf te ervaren wat kunst kan doen door mee te bewegen te voelen, kijken en ervaren. Waarnemen met je hele lichaam en zelf te onderzoeken wat kunst in de zorg voor jou waard is.

Colofon

Partners fondsen
Dit boek is de afsluiting van het onderzoek Kunst in de Zorg, een initiatief van Amsterdam UMC en Leyden Academy on Vitality and Ageing, met partners Stichting B.a.d, Verwey-Jonker Instituut, Hogeschool van Amsterdam en co-onderzoekers.

Het onderzoek maakt onderdeel uit van het ZonMw-programma ‘Kunst en cultuur in de langdurige zorg’ met de programmacommissie als adviseur.

Het onderzoek is mede mogelijk gemaakt door het financieren van de kunstprogramma’s en -initiatieven door stichting RCOAK en Fonds Sluyterman van Loo. Beiden zijn nu onderdeel van het Lang Leve Kunst Fonds.

Betrokken kunstprojecten
Topaze
Dance Connects Community
Seniorentheater De Rimpel
PRA
Ik teken voor je
Improvisatietheater voor senioren
Amphion, Kunst aan de keukentafel
KWW met de Speurneuzen
Embrace Nederland
Muzikale Ontmoetingen
Participatiekoren
Stadsdorpkoor 10acht10
Waardig Oud Zijn
Zing mee in Gouda
Kunstkoeriers

Betrokken kunstprogramma’s
AxionContinu
Cordaan
Florence Cultuur
Vitalis WoonZorg Groep

Onderzoeksteam
Barbara Groot, Lieke de Kock, Tineke Abma, Yosheng Liu, Janine Schrijver, Christine Dedding, Truus Teunissen, Yvonne Lengams, Jan Menderink, Jolanda Lindenberg, Margo Hartingsveldt, Josanne Huijg, Jolanda Lindenberg, Freek de Meere

Fotografie
Janine Schrijver (p. 1 t/m 31, 34, 62, 70-71), Bea Straver (p. 38),
Zan van Alderwegen (p. 44), Henny Kallisvaart (p. 56), Lambert de Jong (p. 66)

 

Concept
Janine Schrijver

Vormgeving
Rutger Zuydervelt

Drukker
Tuijtel

Jaar
2021

Verwijzing naar dit boek: Groot, B., Schrijver, J., Kock, L., Liu, Y., Dedding, C., … & Abma, T. (2021) Kunst in de Zorg. Rotterdam.

Meer informatie op: wwww.kunstindezorg.com