Energielab voor/na

In 2013 kwam ik voor het eerst in aanraking met reiki, een behandelmethode waarbij via handoplegging universele levensenergie stroomt. Ik was getroffen door de zachte kracht en de lichamelijke informatie/kennis die door aanraking naar boven kwam. Dat elk lichaam een eigen geheugen heeft wist ik wel maar dat je daar zo eenvoudig bij kunt door aanraking verraste mij wel. Dit maakte mij nieuwsgierig naar het werken met energie. In 2017 deed ik een opleiding waarbij ik verschillende healingsmethodes leerde.

Om mezelf hierin te bekwamen en verschillende ervaringen te onderzoeken vroeg ik mensen of ik ze een behandeling mocht geven. Waarbij ik nauwkeurig mijn eigen fysieke ervaringen als behandelaar/gever waarnam en aan de ontvangers vroeg of zij hun ervaringen wilde opschrijven. Daarnaast wilde ik weten of er zichtbaar verschil zou zijn voor en na een behandeling.

Ik maakte twee portretten één voor en één na de behandeling.

Door mijzelf fysieke te verbinden met de ander had ik ervaren welke informatie/ kennis er via de handen waargenomen kan worden maar hoe zit dat met niet levend materiaal zoals foto’s?

Geblinddoekt om me niet af te laten afleiden door wat ik zie of wie er afgebeeld is, tast ik de foto af met mijn hand. Mijn andere hand tekent bij wijze van intuïtief commentaar op de foto wat er naar boven komt. Er ontstaan kleurige lijntekeningen. Nieuwe, raadselachtige combinaties expressieve non-verbale tags.

Hoe voelt een plant en is er zichtbaar verschil na het geven van energie? Ik kocht twee identieke plantjes. Beidde kregen evenveel water en licht maar het ene plantje kreeg elke dag energie door mijn handen erboven te houden, de andere niet. 

Ik maakte één foto aan het begin van het experiment en één na vier weken het plantje wat geen energie kreeg werd bruin en was bijna dood diegene die energie kreeg zag er nog goed uit.

Een plant voelde heel anders dan een lichaam of een foto. Om uit te zoeken of planten, net als lichamen anders voelen kocht ik zes verschillende planten. Van elk twee waarbij ik in mijn atelier twee tafels maakte waarbij de planten op de ene tafel energie kregen door mijn handen erboven te houden en er energie uit te laten stromen en de andere tafel niet. 

Alle planten kregen evenveel water en licht. Als experiment knipte ik twee planten op maat om te kijken of er verschil in groei/ herstel zou zijn. Een andere plant sneed ik doormidden waarbij de ene helft energie kreeg en de andere niet. Dit groeiproces volgde ik een jaar lang waarbij ik mijn bevindingen noteerde en fotografeerde.

De planten die energie kregen groeide net wat harder en waren wat groter. Het verschil in gewicht varieerde van 60 gram tot 169 gram afhankelijk van de plantensoort. De verschillen in kleur en bladgrote waren subtieler.

Na een half jaar moesten de planten verpot worden en zag ik tot mijn verbazing dat bij de planten die energie kregen de wortelstructuur verfijnder was en er meer verbindingen ontstaan waren. Ook was de kluit compacter.

Dat zag ik terug in de portretfoto’s waarbij de begin foto’s mensen soms bestonden uit losse ‘stukjes’, een hoofd en romp en na de behandeling compacter, één geheel leken te zijn. Daarnaast reflecteerde ze na de behandeling meer licht. Bij sommige lichte zelfs de achtergrond op. Terwijl de belichting en ontwikkeling van de foto’s in beidde situaties hetzelfde was.

Fotografie gaat over tijd en ruimte bij reiki bestaat er geen heden, verleden en toekomst alles is één. Het lichaam, de handen zijn het instrument die de informatie over brengen tussen de binnen- en buitenwereld. Door de werkelijkheidswaarde van fotografie kun je het verschil van een innerlijk proces zichtbaar maken. Voor mij gaat dit project over contact en verbinding maken en over fotografie als medium.