you can find this page online at www.janineschrijver.nl/index.html
skip to content

Janine Schrijver Fotografie

Janine Schrijver Fotografie
foto uit het fotoproject KLIK

Kunst en wetenschap ontmoeten elkaar in het project KLIK, een Participatief actie onderzoek. Samen met Tineke Abma, hoogleraar participatie en diversiteit aan VUmc Amsterdam hebben we de gezondheid in de wijk onderzocht met kinderen in de rol van onderzoeker. Van 2015 tot en met 2020 heb ik met onderzoekers van VUmc ( Femke Boelsma, Sarah Lips en Marieke Breed) het project uitgevoerd. Het hele proces en de onderzoeks resultaten zijn te zien op www.klikrotterdam.nl

Klik heeft als doel om kinderen op een speelse, creatieve en actieve manier bewust te maken van hun gezondheid. Kijken, voelen, proeven, ervaren en vooral het zelf onderzoeken zijn de belangrijkste elementen. De naam KLIK staat voor de klik van de camera, maar ook voor de klik die je maakt met jezelf en je omgeving. Fotografie vormt de rode draad en wordt ingezet als middel om bewust te (leren) kijken naar jezelf, naar anderen en de wereld om je heen. Dat bewustzijn is een belangrijke basis om ook te kunnen zien dat wat jij doet invloed heeft, en verschil kan maken. In de verschillende ‘labs’ werden de kinderen onderzoekers van hun lichaam en leven. Symbolisch benadrukte we dit door ze witte laboratoriumjassen te geven.  We zijn begonnen met een proef-lab daarna een sport-lab en tot slot het planten-lab. Gebaseerd op mijn energie-lab planten. De plant als metafoor voor je eigen groei.
Energie/aandacht helpt om dingen te laten groeien. Iedereen kreeg een plantje en mocht dat door midden snijden en in twee potjes zetten. Door alles af te wegen en te meten waren de potjes in het begin zoveel mogelijk hetzelfde. Daarna gingen de plantjes mee naar school, waar het “aandacht-plantje” op tafel kwam te staan, en het “geen-aandacht-plantje” op een andere plek in de klas. Zo konden de kinderen onderzoeken: Wat heb jij zelf eigenlijk nodig om te groeien? En wat vind jij een fijne manier om aandacht te krijgen?