you can find this page online at www.janineschrijver.nl/index.html
skip to content

Janine Schrijver Fotografie

Janine Schrijver Fotografie
foto uit de serie: Reiki lab

Energielab planten:

Is een onderzoek naar energie en het effect op planten. 

Kun je zoiets onzichtbaars als energie zichtbaar maken door middel van fotografie?

Wat gebeurt er als ik tien planten energie geef en de ander tien niet.

Het energie lab is een fotografisch verslag van het groei proces geordend per plant over een periode van 15 maanden.

In 2013 kwam ik voor het eerst in aanraking met energiewerk, in mijn cursus boek stond dat je ook energie aan planten kon geven, dat wilde ik wel eens zien. Ik nam de proef op de som en kocht twee identieke plantjes waarvan ik de ene vier weken lang elke dag 20 minuten energie gaf door mijn handen om het potje te houden. Beidde plantjes kregen verder dezelfde behandeling, evenveel water en licht. Ik maakte één foto aan het begin van het experiment en één foto aan het einde. Het plantje dat energie kreeg zag er na vier weken aanzienlijk beter uit dan het plantje dat geen energie kreeg, die was bijna dood.

Het verbaasde me maar ik besteedde er op dat moment verder geen aandacht aan. Totdat ik naar mijn energieportretten keek, waarbij ik mijn lichaam en dat van anderen gebruik als instrument om energie te onderzoeken, zeer leerzaam en inzichtelijk voor mij maar ook van variabelen afhankelijk. Ik wilde het nog een keer op planten testen maar dan grootser aanpakken met meer en verschillende planten. Populaire en makkelijk te onderhouden planten van Ikea en Intratuin. Snel en langzaam groeiende planten. Ik kocht tien verschillende planten van elk twee waarbij ik in mijn atelier twee tafels maakte waarbij de ene tafel groepsenergie krijgt door mijn handen erboven te houden en de andere niet. Beidde plantjes kregen verder dezelfde behandeling evenveel water en licht. 

Ik was ook nieuwsgierig of er verschil in herstel of groei zou zijn als je de planten ‘op maat’ knipte. Een andere plant sneed ik doormidden en gaf de ene helft energie en de andere niet.

Ik wilde het proces een jaar lang fotografisch volgen. Het is uiteindelijk 15 maanden geworden. De eerste foto’s maakte ik op 28-11 2017 de laatste op 3 2019.

De eerste maand gaf ik trouw elke dag 20 minuten energie naar verloop van tijd nam de frequentie af maar 15 maanden lang heb ik aan de ene groep energie gegeven en de andere niet. Toen de planten in juni verpot moesten worden was ik verbaasd dat de wortel structuur van de planten die energie krijgen anders was dan de groep die geen energie krijgt.

De planten die energie krijgen hebben een verfijnder netwerk daarnaast wordt het steeds zichtbaarder dat de planten die energie krijgen groter en zwaarder worden. Bij de ene plant is het eerder en makkelijker te zien dan bij de andere maar verschil is er.