you can find this page online at www.janineschrijver.nl/projecten.html
skip to content

Janine Schrijver Fotografie, Beeldende kunst

Janine Schrijver Photography

AUGUSTUS 2022

PRESENTATIE VAN HET BOEK: WAT JE NIET ZIET

Trots op ons mooie boek! Na vier jaar participatief actie onderzoek worden de resultaten in dit boek gepresenteerd.

Samen met onderzoekers van Amsterdam UMC en zorgmedewerkers hebben we de gezondheid van laagbetaalde zorgmedewerkers in de ouderenzorg onderzocht. Via fotografie hebben we het onzichtbare zichtbaar gemaakt en de impact van grote maatschappelijke machtsstructuren zoals ongelijkheid, armoede, racisme en discriminatie op echte levens verbeeld. Een proces van vier jaar gevangen in vier portretten. 

Kijk en luister naar de verhalen van Naziha, Olivia, Yvonne en Usha die oproepen om niet langer te zwijgen. 

Onderzoeksteam van de vakgroep Ethiek, Recht en Humaniora van het Amsterdam UMC: Saskia Duijs, Petra Verdonk, Prof. dr. Tineke Abma, Zohra Bourik, kunstenaar Janine Schrijver en zorgmedewerkers/co-onderzoekers Olivia Plak, Yvonne Jaspers, Usha Jhingoeri, Naziha Senoussi.
JULI 2022

WILD SUMMER OF ART bij BRUTUS

Groepsexpositie van 1juli t/m 31 juli

JUNI 2022

PUBLICATIE: WAT JE NIET ZIET

Dit boek is het resultaat van vier jaar participatief actie onderzoek ‘Gezond Zorgen”.
Samen met zorgmedewerkers en onderzoekers van het Amsterdam UMC onderzochten we wat voor henzelf belangrijk is als het gaat om hun gezondheid. In de eerste fase deden we dit aan de hand van Photovoice. Waarbij de mantelzorgers zelf hun eigen leven en werk fotografeerde. In de laatste fase zijn we samen op zoek gegaan naar de essentie en heb ik portretten van hen gemaakt.

Amsterdam UMC, afdeling Ethiek Recht en Humaniora. Met Saskia Duijs, Olivia Plak, Yvonne Jaspers, Usha Jhingoeri, Naziha Senoussi, Casper Mazurel, Zohra Bourik, Tineke Abma, Petra Verdonk.
Wat je niet ziet: vier portretten over de gezondheid van laagbetaalde zorgverleners in de ouderenzorg.


MEI 2022

LEZING OUR NATURE: OVER DE BETEKENIS VAN HET STADSPARK

18 mei: lezing Our Nature, Over de betekenis van het Stadspark.
Vondelparkpaviljoen, Amserdam
Uitnodiging door Koninklijke Vereniging Stadswerk Nederland.

MEI 2022

LEELPLEZIER OP LOCATIE: TUSSEN DROOM EN DAAD

10 mei: Congres Arnhem "Leefplezier op locatie: tussen droom en daad" 

Presentatie van de publicatie leefplezierplan op locatie, het resultaat van twee jaar actie onderzoek op twee locaties bij verpleeghuizen.

Kijk voor de volledige presentatie: www.leefplezierindezorg.nl

Voor dit onderzoek heb ik na observatie en het maken van een beeldessay een interventie gedaan door aan bewoners te vragen of ze aangeraakt willen worden. 

Tijdens dit congres verzorg ik een workshop waarbij het beeld een Katalysator is voor een gesprek. Waarom en voor wie doen we dit? Wanneer is aanraking passend of gewenst?

Het boek gaat over het organiseren van persoonsgerichte zorg met leefplezier voor ouderen, hun aanverwanten en werkplezier voor zorgverleners en is uitermate behulpzaam voor teamleiders, managers, bestuurders en beleidsmakers.

Meer informatie: www.leydenacademy.nl/leefplezierplan-op-locatie

APRIL 2022

VETGEDRUKT, BOOKS BY ROTTERDAM BASED ARTISTS

(Be)kijk het maar geselecteerd voor VETGEDRUKT, Books by Rotterdam based artists.
VETGEDRUKT is een nonprofit online shop voor boeken va makers met Rotterdam als thuisbasis.


MAART 2022

PHOTOVOICE PROJECT HUMANITAS

In opdracht van Humanitas ESSM Door2Door Expertise centrum Seksualiteit Sexwerk en Mensenhandel Transgenders LHBTI en genderdiversiteit een Photovoice traject om stigma’s te doorbreken en mensen de kans te geven hun stem te ontwikkelen en/of te laten horen.


JANUARI 2022

KUNSTAMBASSADE

De Kunstambassade onthult een kleurrijk netwerk van ateliers en onderlinge verbanden tussen Rotterdamse kunstenaars ter promotie van het atelierbezoek en de directe verkoop waarmee de kunstenaars elkaar steunen.
Bekijk mijn pagina en die van andere kunstenaars.


DECEMBER 2021

JE WEET ZELF, JA TOCH?

Een participatief fotoproject met jongeren. 

‘Je weet Zelf, ja toch?’

Het ateliercomplex waar ik werk is omringt door scholen ik vroeg mij af hoe vergaat het middelbare scholieren nu de scholen gesloten zijn, het dagritme weggevallen is en er volop veranderingen zijn in thuissituaties. Wat vinden zij momenteel belangrijk?

Deze vraag is het uitgangspunt voor het fotoproject ‘Je weet Zelf, ja toch?’

Eenzaamheid en druk ervaren is een veel gehoord fenomeen onder jongeren in coronatijd  daarom vind ik het belangrijk om hun natuurlijke nieuwsgierigheid te voeden. Door samen te fotograferen, actief vorm te geven aan gevoelens en gedachtes. Gezien en gehoord worden op de manier die zij willen. Dat geeft hen kracht en regie. Door samen beelden te maken is er aandacht voor meerstemmigheid wat belangrijk is voor sociale cohesie. Ertoe doen is essentieel om verbinding te blijven ervaren.

De foto’s zijn tentoongesteld in de wijk bij Stichting B.a.d, een kunstenaarsinitiatief waar ik deel vanuit maak.

 Dit project is ondersteund door Stichting Droom en Daad/ Makersloket

NOVEMBER 2021

MAASTUNNEL TENTOONSTELLING IMPRESSIE

Impressie van de (Be)kijk het maar tenttonstelling in de Maastunnel Rotterdam.

NOVEMBER 2021

TENTOONSTELLING IN DE MAASTUNNEL ROTTERDAM

Donderdag 18 november opent (Be)kijk het maar, een project van fotograaf Janine Schrijver en hoogleraar Tineke Abma in de Maastunnel. Na vijf jaar participatief actieonderzoek in Charlois, waarin ze de gezondheid van de wijk onderzochten met kinderen in de rol als onderzoeker, reflecteren ze in deze tentoonstelling op hun eigen persoonlijke en maatschappelijke vooroordelen.

Kunst en wetenschap worden verbonden in een beeldessay dat gaat over de complexe verhouding tussen kijken en bekeken worden, zien en gezien worden. Een selectie van 40 werken is te zien in de lijsten langs de roltrappen. Tijdens de opening op 18 november (aanvang 16:30 uur) zullen Michiel Grauss (wethouder Armoedebestrijding Rotterdam), Said Kasmi (wethouder Cultuur en Onderwijs Rotterdam) en Tineke Abma (hoogleraar Participatie en Diversiteit, Universiteit Leiden) spreken.

(Be)kijk het maar is te bezoeken t/m 1 maart 2022.

Het volledige onderzoek van het KLIK project staat op de KLIK Rotterdam website.

Mede mogelijk gemaakt met een financiële bijdrage van CBK Rotterdam.

NOVEMBER 2021

SOUTH EXPLORER ROTTERDAM

South Explorer Rotterdam Zuid 12, 13 en 14 november 2021.
Deelname met fotowerk dat in de Maastunnel te zien is.

SEPTEMBER 2021

GROOT ROTTERDAMS ATELIER WEEKEND

AUGUSTUS 2021

TENTOONSTELLING IN HET GOETHE INSTITUUT ROTTERDAM

Van vrijdag 3 september t/m vrijdag 1 oktober.
Opening vrijdag 3 september van 17:00-19:00

Om bij de opening aanwezig te zijn kunnen mensen reserveren door zich aan te melden via
info-rotterdam@goethe.de.
Personen die geen reservering hebben zijn welkom als iemand vertrekt en er een polsbandje vrijkomt.
Let op: Reserveringen vervallen als je niet op tijd aanwezig bent.

Goethe-Institut Rotterdam
Westersingel 9
3014GM Rotterdam

OPENINGSTIJDEN
maandag, dinsdag, donderdag, vrijdag: 10:00-14:30
en op afspraak

JUNI 2021

PRESENTATIE KUNST IS GOUD WAARD

Een feestelijke interactieve slotmanifestatie van het participatieve actie onderzoek naar de waarde van kunst in de langdurige zorg. Via de publicatie  “kunst in de zorg” word je meegenomen in het artistieke onderzoek en de belangrijkste bevindingen. Horen, voelen, kijken en ervaren met je hele lichaam.

Theatermaker Mieke de Wit neemt de digitaal aanwezigen ‘de drempel over’ naar het denkbeeldige museum, waar de deelnemers in dialoog gaan over de foto’s die ik maakte van ouderen  ‘voor’ en ‘na’ deelname aan een kunstactiviteit. Wat zie je? Welk gevoel roept het bij je op? In het atelier dansen we met Floortje Rous. Dan voelen we na in ons lichaam en presenteert Tineke Abma de bevindingen van het onderzoek en kijkt RVS-voorzitter Jet Bussemaker naar de toekomst van kunst in de zorg.

Dit programma is een gezamenlijk initiatief van ZonMw, de Stichting RCOAK, Fonds Sluyterman van Loo en de ministeries van OCW en VWS. Het interdisciplinaire onderzoeksteam bestaat uit Leyden Academy, Amsterdam UMC kunstenaar Janine Schrijver, onderzoekers vanuit verschillende wetenschappelijke disciplines en ouderen die er op toezien dat hun perspectief centraal staat. De Hogeschool van Amsterdam en het Verwey-Jonker Instituut maken deel uit van het bredere consortium.

29 juni 2021 “Kunst is goud waard”

Kunst in de zorg

MAART 2021

20 JAAR KUNSTSTOF

In de VPRO gids van 27 maart t/m 2 april aandacht voor het twintig jarige jubileum van het culturele programma Kunststof. Eén van de onderdelen was een tegel te beschrijven. In 2003 was ik daar te gast n.a.v de tentoonstelling Forever Young in FOAM. Een opdracht van het Rijksmuseum en NRC Handelsblad, Document Nederland. Ik was nieuwsgierig wat ik destijds opgeschreven had. I open myself to extreme possibilities. Toen ik het terug las wist ik gelijk weer wat ik daar destijds mee bedoelde.
Over twee jaar is het twintig jaar geleden dat ik Forever Young fotografeerde. Toevallig ben ik momenteel aan het onderzoeken hoe het de mensenn vergaat die ik destijds geportretteerd heb. De fitte actieve babyboomers van toen zijn nu tussen de 75 en 85, een enkeling in de negentig. Interessant om het interview terug te luisteren zeker nu ik een vervolg wil gaan maken.

Luister de uitzending op de Kunststof website terug.

FEBRUARI 2021

IN DE ROTTERDAM BIJLAGE VAN NRC


Journalist Elsje Jorritsma interviewt Janine Schrijver n.a.v het Bookazine (Be)kijk het maar.

Na Participatief Actie Onderzoek in Rotterdam Charlois naar de gezondheid in de wijk maakte Tineke Abma Janine Schrijver een beeldessay over kijken en bekeken worden.

De centrale (en confronterende) vraag van het boek (Be)kijk het maar is: wat zie jij – jij, met jouw gekleurde bril – in de foto’s die Janine Schrijver de afgelopen jaren maakte in Charlois. Het boek begint ook met die vraag: „Vind je sommige foto’s afstotend, (...) beangstigend of juist exotisch? Zie je de harde of agressieve blik in de ogen (...)? Zie je de gesloten ramen, de luiken die dicht zitten en het speelgoed dat bij het oud vuil is gezet? (...) Of zie je hoe mensen in armoede toch iets proberen te maken van hun leven ondanks de beperkte middelen? Zoals dat stel die wilde bloemen plukken in het park (...) en die verliefd de camera inkijken?”


Bekijk het artikel op de NRC website.

JANUARI 2021

(BE)KIJK HET MAAR

Publicatie van Tineke Abma en Janine Schrijver in samenwerking met Studio Beige.
Een beeldessay over kijken en bekeken worden.

Het boek is te bestellen voor € 30,- (incl. portokosten). Stuur daarvoor een email met je contactgegevens naar mij: janineschrijver@xs4all.nl.

JANUARI 2021

RESET

De eerste lockdown in maart 2020 was voor kunstenaarsinitiatief Stichting B.a.d. aanleiding om een permanente expositie ruimte te maken. Achttien vitrines te zien vanaf de straat met wisselende tentoonstellingen. BAD–INSIDE OUT–FOR YOU geeft gelegenheid voor reflectie en introspectie, zowel voor de maker als voor de toeschouwer. Kunst is bij uitstek een krachtig middel om te reflecteren op de ongewone situatie waar we ons allemaal mee geconfronteerd zien. En misschien is de positie van kunst in de samenleving wel urgenter dan ooit. 

Nu midden in de tweede lockdown  presenteren we RESET.

RESET/energylab en RESET/blue is een duo expositie van Janine Schrijver en Frank Bruggeman. 

Janine Schrijver RESET / energy lab

Fotografen willen de zichtbare wereld op een bijzondere of andere manier zichtbaar maken. Maar hoe maak je iets dat per definitie onzichtbaar is toch aanschouwelijk? Janine Schrijver is gefascineerd door energieoverdracht – tussen mensen onderling maar ook tussen mensen en andere levende organismen. Ze legt haar bevindingen – uiteraard – vast in foto’s maar voegt daar kleurige lijntekeningen aan toe bij wijze van intuïtief commentaar. Zo ontstaan nieuwe, raadselachtige combinaties die doen denken aan stereofotografieën die zijn getagd met expressieve non-verbale uitingen.     

Frank Bruggeman RESET / blue

Beeldend kunstenaar Frank Bruggeman herneemt een aantal oudere werken en voegt daar nieuwe elementen uit zijn botanisch archief aan toe. Zoals vaker gebruikt hij een opvallende blauwe kleur om objecten of gereedschappen te markeren die als kitsch (kristalvazen) of triviaal (stootheien) worden beschouwd. Deze objecten worden gecombineerd met levend of dood plantaardig materiaal in installaties die refereren aan tuinen of bloemstukken. De onnatuurlijke blauwe kleur zorgt voor een maximaal contrast tussen dat wat plantaardig en dat wat niet-plantaardig is en herijkt de blik van de toeschouwer.

De expositie is elke dag vanaf de straat te zien en tot 23.00 uur verlicht. Je kunt ook een persoonlijke afspraak maken met Frank: info@frankbruggeman.com en/of Janine: janineschrijver@xs4all.nl
Stichting B.a.d,
Talingstraat 5
3082MG Rotterdam

Kijk ook op: www.stichtingbad.nl

OKTOBER 2020

'Hoepel op’ in NRC Handelsblad van 4 oktober

Met haar fotoproject ‘hoepel op’! onderzoekt Janine Schrijver hoe mensen contact en verbinding maken op straat , in het park en in winkels met anderhalve meter afstand. Haar hoepel riep aanvankelijk ontwapende reacties op, later hoorde ze ook weleens een venijnig "hoepel op!” .

https://www.nrc.nl

SEPTEMBER 2020

GROOT ROTTERDAMS ATELIER WEEKEND

Zaterdag en zondag 26 en 27 september van 11-17 uur.

In deze Coronatijd is het voor kunstenaars extra moeilijk om hun werk te presenteren. Vaak zijn tentoonstellingen afgelast of uitgesteld en blijft het publiek weg. Dit weekend stelt kunstliefhebbers en verzamelaars in de gelegenheid om kunst te zien van meer dan 300 kunstenaars verspreid over 40 locaties. Het zijn veelal oude schoolgebouwen waardoor het voor bezoekers mogelijk is om voldoende afstand te bewaren. Elk complex heeft hygiënische voorzieningen getroffen voor de veiligheid voor alle aanwezigen.

In ons atelierpand zijn rondleidingen in kleine groepjes. We zijn open van 11:00 - 17:00 uur.

https://www.grootrotterdamsatelierweekend.nl

https://www.foundationbad.nl

SEPTEMBER 2020

LININGS AT GROWING SPACE, WIELEWAAL

15-21 september 2020.

Linings features works by Rotterdam based artists Niki Murphy, Patrícia Pinheiro de Sousa, Janine Schrijver, Heyer Thurnheer.
The works are already on display and will be visible till Monday.
We hope the weather plays along so that we can gather and MEET THE PARTICIPATING ARTISTS around the glass house on Friday, 18th September 2020 from 17:00-19:00.
meet the artists: Friday 18 september 2020, 17-19h

location: corner Eelkmanstraat and Marjoleinstraat, Wielewaal, Rotterdam Zuid

AUGUSTUS 2020

PUBLIEKE WERKEN ONDERDEEL BIJ BOIJMANS AHOY DRIVE-THRU

1 augustus t/m 23 augustus

Keuze uit Publieke Werken initiatief bij Boijmans Ahoy drive-thru op het buitenterrein.

Boijmans Ahoy drive-thru museum is ontstaan als reactie op de anderhalvemetersamenleving. Het toont het huidige spanningsveld tussen de natuur en de mens. De wereld zoals wij die creëerden staat onder druk en de natuur eist haar ruimte op. Zo nietig en klein als een virus is, zo groot is de verwarring die het veroorzaakt. Alles staat even stil, raakt ons in onze kwetsbaarheid en toont ons de grenzen van het bestaan.JULI-AUGUSTUS 2020

PUBLIEKE WERKEN

9 juli t/m 9 augustus. Publieke Werken (Joost Maaskant, Sibbe Kokke en Rineke Kraaij ) is een collectieve buitenexpo door heel de stad Rotterdam. Met ruim 400 kunstenaars. Om de leegte die was ontstaan te vullen en om te laten zien dat verbeelding fijner is dan reclame.

Poster is te bestellen voor 35.- door een email naar mij te sturen: janineschrijver@xs4all.nl

Op de site https://www.publiekewerkenrotterdam.nl is al het werk te zien.

JUNI 2020

WIJ EN CORONA

Mijn moeder werd in april 84 jaar voor het eerst in mijn leven kon ik mijn moeder geen verjaardagskus en knuffel geven.
In het sociale contact schuilt gevaar vandaar het afzet lint ook omdat mijn moeder het steeds vergeet niet omdat ze dement is maar omdat de 1,5 meter afstand tegen natuurlijk is onder familie en vrienden.

Leyden Academie heeft een speciale website met verhalen over ouderen in corona tijd.

https://wijencorona.nl

JUNI 2020

BAD- INSIDE OUT- FOR YOU: (B.a.d) ARTISTS IN STRANGE TIMES

19-06-2020      19:00   •   Talingstraat + Arendsweg   •   Rotterdam Stichting B.a.d heeft 18 presentatievitrines gemaakt, zichtbaar vanaf de Arendsweg, en laat werken zien in de ramen aan de voorkant van het gebouw aan de Talingstraat.

JUNI-JULI 2020

RAAMVERTELLINGEN, EEN PAMFLET VOOR RUIMTE

Op 15 maart 2020 gaat de wereld ineens op slot. Het leven vertraagt. Intelligente lock-down met zijn allen thuis en zoveel mogelijk binnen blijven. De maatschappij en mijn praktijk staan stil maar mijn hoofd maakt overuren. Nog nooit eerder heb ik zo fysiek de noodzaak gevoeld om mijn ruimte als kunstenaar te onderzoeken en in te nemen, een herwaardering van ruimte, contact en vrijheid.
Met behulp van de tijdelijke werkbijdrage Productie, Presentatie en Research (PPR) van het CBK Rotterdam onderzoek ik de 1,5 meter maatschappij. Wat betekent ruimte nemen, ruimte geven en ruimte delen. Welke ruimte is er en voor wie? Fysieke ruimte, persoonlijke, emotionele ruimte en financiële ruimte. Wat houdt de 1,5 meter samenleving in, ook voor mij? 

APRIL 2020

BLAUWE LUCHT

Mijn deur is dicht
Ik ben alleen
Angst, collectieve angst
Voelbaar in mijn lichaam
Ik trek me terug
Iets in mij zegt blijf open en voelen
ga naar buiten
De zon schijnt
Een strak blauwe lucht, totale leegte
Als in een droom zo schoon, fris  en onwerkelijk
Het is stil op straat, heel stil
In het park hoor ik het geritsel van blaadjes
Geen verkeersruis op de achtergrond
De vogels zijn weer eigenaar en lijken wel losgeslagen
Zo kwetteren ze tegen elkaar
Ik geniet, zo hou ik het wel drie weken vol
Dan …………….tegenliggers, gevaar?
Open of sluit ik mezelf, blijf ik rechtdoor lopen?
Kijk ik ze aan, ga ik ze groeten, wat doen zij?
We kijken elkaar aan en knikken
Ongemak, we lopen met een ruime bocht om elkaar heen
Een teken van respect maar zo voelt het niet
Ik ruik zijn sigaret en haar parfum
Adem in en adem uit
Anderhalve meter,  hoe gaan wij om elkaar heen dansen?

MAART 2020

KICK-OFF VAN HET PROGRAMMA KUNST EN CULTUUR IN DE LANGDURIGE ZORG EN ONDERSTEUNING

Welke waarde heeft beeldende kunst, zang, dans, muziek, theater  op individueel, sociaal en maatschappelijk niveau?
Samen met Amsterdam UMC en Leyden Academy gaan we bestaande kunstinitiatieven in de zorg beschrijven, de impact evalueren en op zoek naar de onderliggende werkzame principes. Met als uiteindelijk doel deze voor een breder publiek inzichtelijk en bruikbaar te maken, om de zorgpraktijk te versterken én bij te dragen aan de kwaliteit van leven van oudere mensen.
Als scholarly artist houdt ik me bezig met de onbeschrijfelijke artistieke impact waarde.
Deze onderzoeken we samen door te voelen, kijken en duiden door een gesamtkunstwerk te maken.
Als start van het project hebben we aan de initiatieven gevraagd om de structuur van hun organisatie in beeld te brengen. Als een opstelling. Beginnend bij diegene die het initiatief gestart is. Kunstenaar is groen, deelnemer paars en zorg oranje, blauw is voor vrijwilliger of andere betrokkenen zoals familie b.v.

https://www.leydenacademy.nl/leyden-academy-en-amsterdam-umc-onderzoeken-waarde-kunst-in-de-zorg/

OKTOBER 2019

KUNSTPRIJS CHARLOIS

Ga naar het project Hart tegen hard

AUGUSTUS 2019

POSTER GEZOND ZORGEN

Deze poster laat het proces zien van de eerste fase van een participatief actieonderzoek naar de gezondheid van zorgmedewerkers, vrijwilligers en mantelzorgers in de ouderenzorg (45-67). In de tweede fase van het onderzoek gaan de deelnemers aan het PhotoVoice project zelf collega zorgmedewerkers, mantelzorgers en vrijwilligers interviewen. Dat doen ze aan de hand van deze poster.

Zie voor meer informatie over het onderzoek www.vumc.nl/gezondzorgen.

JULI 2019

OUR NATURE IN PAVILJOEN AAN HET WATER

Met Wilma Kun en Niki Murphy.

JUNI 2019

KETELFACTORY WORKSHOP: HARTSLAG VAN DE AARDE

Met kunstenaar Kuang-Yi Ku op traditionele Chinese wijze de polsslag meten. Via je polsslag de toekomst voorspellen én je leren luisteren naar subtiele signalen van je lichaam. Liggend op het gras van het oudste stadspark van Nederland, de Plantage, luister je naar de hartslag van de aarde. Met Arita Baaijens, bioloog en Corine Datema, grafisch ontwerpster in de workshop onderzoeken we op speelse wijze verschillende manieren om kennis te vergaren en ook in hoeverre objectieve en subjectieve waarnemingen van elkaar verschillen.

JUNI 2019

PRESENTATIE DERDE KLIK KRANT

Vier klassen van OBS Charlois en De Triangel ontvangen de laatste krant van het project waar zij drie jaar lang aan hebben meegedaan. Naast de KLIKkrant presentatie, zijn er interviews, kraampjes met informatie van diverse leerlingen en nog een aantal bijzondere gebeurtenissen. (www.klikrotterdam.nl)

Eén onderdeel was de Fruit Challenge. Bouw de hoogste toren van fuit en wat hulpmiddelen.

MEI 2019

24 UURS-HORIZONOBSERVATIE

Thuis kijkt mijn familie elkaar veelbetekenend  aan als ik me klaar maak voor de 24 uurs- horizonobservatie. Zij weten dat ik bang ben voor bliksem en er is storm en onweer op komst maar dat weet ik dan nog niet. Bruno van den Elshout organiseert dit event samen met Hanneke van der Werf. Om allerlei redenen wil ik een keer ervaren hoe dat is. Ten eerste natuurlijk als meisje van de zee maar ook als collega kunstenaar/fotograaf. Bruno heeft een indrukwekkend boek gemaakt met de veelbetekenende titel New Horizons. Het boek weegt ongeveer 3.5 kilo, is 7 centimeter dik. Het boek is geïnspireerd op de verzameling van 8.785 New Horizons zoals hij die in 2012 op ieder uur van iedere dag hebt vastgelegd met behulp van een zelfgebouwde fotografie-installatie op het dak van hotel NH Atlantic in Kijkduin.
Zowel Hanneke als Bruno wandelen buiten de gebaande paden van de kunstwereld, ze zijn nieuwsgierig en overtuigd dat het ook anders kan. Hoe je kunt doen waar je zin in hebt, en dat de wereld daar wel bij vaart.

MAART 2019

CO/LAB 4 TORRANCE - LOS ANGELES

30 maart-17 mei 2019 B.a.d participates in CO/LAB 4 TORRANCE, CA – Torrance Art Museum (TAM) is pleased to present CO/LAB 4, An international, collaborative project which presents eight artist-run galleries and collectives from Los Angeles partnering with eight artist-run spaces from Rotterdam. Sixteen organizations combine their ingenuity to design eight unique curatorial projects.

http://www.foundationbad.nl


FEBRUARI 2019

KLIK: PLANTENLAB

Vier groepen acht van twee basisscholen in Rotterdam gaan het experiment aan met planten. Wat gebeurt er als je een plantje doormidden snijdt en de ene helft geef je aandacht en de ander niet? Beidde krijgen evenveel licht en water.
Dit is onderdeel van KLIK een ‘gezondheid bevorderd programma’ waarbij we de link maken met voor je lichaam zorgen en voor je plantje zorgen beidde vergen aandacht. www.klikrotterdam.nl.
Gebaseerd op mijn eigen onderzoek energie-lab planten.

DECEMBER 2018

RADICAL PARTICIPATION AND ARTS-BASED METHODS IN HEALTH RESEARCH

SPUI 25 “Nothing about us without us!” Radical participation and arts-based methods in health research. Tineke Abma and Janine Schrijver

Lecture by Tinke Abma and Janine Schrijver: KLIK. Photovoice and photography in community health promotion with children

Janine Schrijver is a documentary photographer. Her work explores the relationship between humans and their complex life world, often in urban environments. Together with Tineke Abma, she currently works on the Rotterdam-based KLIK project, where she uses art-based and creative methods to encourage young children to explore themes such as life style and health.
Tineke Abma is Full Professor ‘Participation & Diversity’ and Co-head of the Department of Medical Humanities at Amsterdam UMC. Her work is located at the crossroads of the social sciences, humanities and medical sciences, and addresses urgent and complex social issues that demand interdisciplinary focus, such as elderly care. In 2014 she took the initiative to start the Centre for ClientExperiences with the director of a client advocacy organisation in Amsterdam.

17 december 2018
SPUI25
Spui 25-27
1012 WX Amsterdam

OKTOBER 2018

DAG VAN DE PARTICIPATIE

9 oktober 2018 Amsterdam.

Dag van de participatie. Op uitnodiging van Vumc workshop met VTS Visual Thinking Strategie methode (VTS) bij de Expositie: wat is jouw bril? Met foto’s uit de PAR gids.

Tevens presentatie van de PAR gids (Participatief Actieonderzoek)

Initiatief van het centrum voor cliëntenervaringen. Georganiseerd door Barbara Groot-Sluismans VUmc afd.metamedica. Workshop met Elena Bendien. Participatief actieonderzoek met ouderen. (Amsterdam UMC) PAR gids in samenwerking gemaakt met Barbara Groot-Sluijsmans en Mariëlle Schuurman.


AUGUSTUS 2018

BADGAST PUBLICATIE

‘Verzamelaars van ontijdelijkheid - Collectors of intemporality' Concept, curator Jacqueline Heerema, design Studio Duel, essays Bram Esser.
Satellietgroep programed Badgast, a research based artist in residence program, an outdoor Cinema with screenings, debates all concerning the sea. Badgast was built in 2009. Badgast was made of two stacked shipping containers by recycle architects Refunc for Satellietgroep. Badgast was located in the middle of the surfing village FAST, an Urban Beach Community in The Hague.  During the residency period new works – both conceptual and documentary - were developed and reflected upon the various layers and complexity of coastal transitions and coastal urban development. These works contributed to the international contemporary collection of artworks that was shared with a broad (international) audience.

www.satellietgroep.nl

APRIL 2018

DAG VAN PARTICIPATIEF ACTIEONDERZOEK

12 april 2018

Op uitnodiging van de Rijksuniversiteit van Groningen geef ik een workshop: Fotografie als onderzoeksmethode. Janine Schrijver werk samen met onderzoekers van VUmc aan KLIK. Een uniek bottom-up gezondheidsbevorderingsproces. Via een participatieve aanpak en kunstzinnige methode worden zij bewust gemaakt van hun leefomgeving en gezondheid.

Dag van Participatief Actieonderzoek georganiseerd door de Rijksuniversiteit Groningen

Bekijk het programma hierFEBRUARI 2018

ZIEN ZEN ZIJN TIJDENS OPEN STUDIOS BORGERSTRAAT

Meer dan 45 kunstenaars doen mee aan deze open studio expo tijdens Art Rotterdam.
Ik zal er drie dagen staanmet mijn ZIEN ZEN ZIJN project. Bezoekers kunnen participeren in mijn project door zich te laten portretteren, een reiki behandeling te krijgen en nogmaals te laten portretteren.
9 - 11 februari van 11:00 - 19:00
Borgerstraat 24, 3027 EB Rotterdam

www.facebook.com/borgerstraat24


SEPTEMBER 2017

OUR NATURE EXPO BIJ NICHE

Kleine tentoonstelling op een heel toepasselijke plek in Rotterdam bij de bijzondere Flowershop Niche.

Nieuwe Binnenweg 235A Rotterdam.

http://www.nicherotterdam.nl
JULI 2017

STADSLEVEN: ZONNEBADEN VOOR DE BIOSCOOP

Een tuin zit er voor de meeste stedelingen vaak jammergenoeg niet in. Je mag al blij zijn als je een balkonnetje hebt van een paar vierkante meter. Maar als je pech hebt, is dat een balkon zonder ook maar een straaltje zonlicht. Wat doe je dan als het warm is? Juist, regelrecht naar buiten of naar het park! Het buitenleven in de stedelijke natuur speelt een groot thema in de foto’s van Janine Schrijver.

www.stadsleven.nu

FEBRUARI 2017

SYMPOSIUM WILLEM DE KOONING ACADEMY

SEPTEMBER 2016

HET JURY RAPPORT....

Zo trots om met Our Nature geselecteerd te zijn bij de Best verzorgde boeken van 2015 dat ik het jury rapport hier op deze pagina graag wil tonen:

Een boek dat je tegemoet schettert met zijn groenplanten en bomenweelde. Het heeft de ordinaire aantrekkelijkheid van een bloembollencatalogus, klonk het gekscherend. Maar het is erg charmant gedaan met een hele mooie omslag. Je onwaarschijnlijk veel zin om dit boek open te doen. En daar wavhten meer verrassingen, want het is ontzettend slim gemaakt. Het boek is bijna een apologie voor natuur binnen de contouren van het stadspark. Het heeft vooral een heel eigen fotoritmiek.

Our Nature is opgevat als "een groot internationaal fotografisch project over de betekenis van het stadspark en onze verhouding ten opzichte van natuur in een stedelijke context." De afgelopen zes jaar bezocht Janine Schrijver daarvoor parken in onder meer Rotterdam, Den Haag, Amsterdam, Brussel, Parijs, Londen, Berlijn, Antwerpen, Barcelona, Wenen en Rio de Janeiro, Shanhai en New York, om er stukjes wildernis en stadslandschappen te fotograferen.

Het uiteindelijke resultaat is dat er haast twee boeken in één zijn ontstaan. Let even op de opvallende uitvoouwbare flappen die ervoor zorgen dat twee katernen een tegengestelde bladerrichting bezitten. Uiteindelijk lijkt de indeling zelfs uit drie verschillende onderdelen te bestaan. De close-ups van de begroeiing behouden iets idyllisch, maar als je in de uitklapbare katernen gaat neuzen, duiken mensen op de foto's op: parkgebruikers ingeklemd door de stad. De juiste legende vinden bij elk park vergt enig zoekwerk. Tekst is zo goed als achterwege gelaten, maar dat zet geen domper op dit verbluffende fotoboek. Het is speels en serieus en laat zich bewonderen als een prachtige wake-upcall voor het belang van onze groene stadslongen.

AUGUSTUS 2016

OUR NATURE BIJ DE BEST VERZORGDE BOEKEN VAN 2015!

Jaarlijks terugkerende presentatie van de best verzorgde boeken van het afgelopen jaar (2015). Een Vlaams-Nederlandse jury selecteerde vijftig boeken, 33 Nederlandse titels en 17 Vlaamse boeken.
De Nederlands-Vlaamse jury bestond uit: Koen Brams (voormalig directeur Jan van Eyck Academie & voormalig hoofdredacteur De Witte Raaf), Luc Derycke (ontwerper, Gent), Carolien Glazenburg (conservator Stedelijk Museum Amsterdam), Freek Kuin (creatief directeur drukkerij robstolk) en Wouter Roelants (boekhandelaar en uitgever).
Expositie in het Stedelijk Museum, Amsterdam t/m 30 oktober 2016

www.debestverzorgdeboeken.nl

JUNI 2016

CHARLOIS SPECIAAL: 10 DAGEN KUNST IN CHARLOIS

Van 10-19 juni doet Janine met twee projecten mee aan de 10-daagse kunstmanifestatie in Rotterdam Charlois. Het fotoproject KLIK wordt gepresenteerd en Janine doet mee aan het B.a.d 3D Live Magazine bij Stichting B.a.d.

Meer informatie: www.charloisspeciaal.nl

DECEMBER 2015

Fotoproject KLIK

Fotoproject KLIK is een initiatief van wetenschapper Tineke Abma en kunstenaar Janine Schrijver, beiden woonachtig in de wijk Oud Charlois, Rotterdam. Doel van het project; een betere gezondheid voor kinderen. Thema's als voeding en beweging zijn bij de verschillende activiteiten op school en de fotoworkshop dan ook als uitgangspunt genomen.
“Door te fotograferen leren ze bewuster kijken naar zichzelf en hun omgeving én ze geven ons een inkijkje in hun leefwereld.”

Lees het artikel in het boorimagazine.


JUNI 2015

NU VERKRIJGBAAR: OUR NATURE, WITHIN THE LIMITS OF CITYPARKS


Het boek Our Nature is nu verkrijgbaar via de boekhandel. Maar je kunt het boek ook via deze website bestellen.

Ontwerp: Kummer & Herman
Formaat: 23 x 28 cm
Omvang: 80 pagina's
Otabind/cahiersteek

Prijs: € 34,50

ISBN: 978-94-6226-118-1

Wil je een boek bestellen? Stuur een email naar janineschrijver@xs4all.nl en ik neem zo spoedig mogelijk contact met je op.

MEI 2015

ARTIKEL IN HET FINANCIEEL DAGBLAD

Artikel in Financieel Dagblad van 28 mei 2015.

APRIL 2015

BOEKPRESENTATIE OUR NATURE......

Na jaren van denken, bedenken, reizen, hard werken, schaven en bijschaven is het boek OUR NATURE op 28 april gespresenteerd in de groene omgeving van het Vondelpark; VondelCS.
Tracy Metz(hiernaast op de foto) hield een bevlogen betoog en het eerste exemplaar werd overhandigd aan de directeur van AIR Rotterdam Patrick van der Klooster.

VondelCS was in gesprek met Janine over het boek en de aantrekkingskracht van parken.
Lees het gesprek dat VondelCS met Janine over het boek had: web.avrotros.nl

APRIL 2015

NRC NEXT - IN BEELD: DE STAD IS NIET ALLEEN VAN STEEN

Artikel in NRC Next, zaterdag 25 april 2015 door Floor Rusman

Toen de Rotterdamse fotografe Janine Schrijver terugkwam van een vakantie in de natuur, vond zij de stad wel erg grijs. Vanaf die dag bezag ze het Zuiderpark om de hoek met andere ogen. Voorheen zoefde ze erdoorheen op skates, nu bekeek ze met meer aandacht de planten, bloemen en vogels in het park. Het inspireerde haar tot het project waarvoor ze meer dan honderd stadsparken over de hele wereld fotografeerde.
Overal komen mensen naar het park om in contact te komen met zichzelf, anderen en de natuur, vertelt Schrijver. Maar verschillen zijn er ook: in Chinese stadsparken zag ze mensen uitbundig dansen, iets wat in Engeland nooit zou gebeuren. In Rotterdam zitten mensen met hun picknickspullen in de modder, terwijl Chinezen altijd op kleedjes plaatsnemen en hun voedsel in de bomen hangen: de grond wordt daar vies gevonden omdat iedereen erop spuugt.
Schrijver begon met het project in 2007, en zag het sindsdien steeds drukker worden in de parken. De door asfalt en beton begrensde mens heeft kennelijk steeds meer behoefte aan natuur. Zeven jaar fotograferen heeft geresulteerd in het boek Our Nature, dat komende zondag wordt gepresenteerd in Vondel CS, in het Amsterdamse Vondelpark.

FEBRUARI 2015

ROTTERDAM IN THE PICTURE

Naar aanleding van de expositie kiezen vijf fotografen de beste foto uit hun genre.
Janine heeft onder het kopje natuur – gekozen voor een foto van Eva Besnyö 'Een foto waar leed maar ook hoop uitstraalt'.

Het artikel kun je hier lezen.


JANUARI 2015

ROTTERDAM IN THE PICTURE

175 jaar fotografie in Rotterdam.
Niet eerder is er over Rotterdam een tentoonstelling gemaakt die zo'n breed beeld geeft van zowel de stad als de fotografie die er is gemaakt sinds het medium bestaat. Rotterdam in the Picture laat een stoere stad zien, een multiculturele, een bouwende en dynamische stad; een stad die altijd in ontwikkeling is. De gebouwde omgeving komt aan bod, maar ook de haven, de aansprekende architectuur en de mensen die de stad maken tot wat hij is.
Met werk van oa. Janine Schrijver

Van 24 januari - 17 mei 2015
Nederlands Fotomuseum
Wilhelminakade 332
3072 AR Rotterdam

JANUARI 2015

FINACIERING GESLAAGD, DONATEURS BEDANKT!

De finaciering via de website voordekunst.nl is geslaagd! Het boek kan er komen. Ik wil alle donateurs bedanken voor het enthousiasme en vertouwen in het project Our Nature. Mensen die nog graag een donatie willen geven zijn van harte welkom. Met de extra bijdragen wil ik de oplage van het verhogen. Je kunt 50 euro, of meer doneren door mij een email met je contact gegevens te sturen naar janineschrijver@xs4all.nl.

Voor die 50 euro krijg je het boek Our Nature - within the limits of cityparks.

DECEMBER 2014

4 FOTO'S OM UIT TE KIEZEN

Uit één van deze foto's kun je kiezen als je €150.- doneert op voordekunst.nl voor mijn project Our Nature - within the limits of cityparks

www.voordekunst.nl  

Wenen

Rotterdam
Rio

Shanghai

DECEMBER 2014

VOORDEKUNST.NL - OUR NATURE

Het project Our Nature - within the limits of cityparks staat op website www.voordekunst.nl!
Je kunt het project steunen door geld te doneren via deze crowdfunding website. Hoe hoger het bedrag hoe groter mijn tegenprestatie. De komende weken zal ik daar steeds iets meer van laten zien. Aan deze crowdfunding actie zit wel een tijdslimiet. In de eerste week van januari moet ik het geld bij elkaar hebben om het project succesvol af te kunnen ronden... En dat is het boek:
Our Nature - within the limits of cityparks
Dat boek moet er komen!

www.voordekunst.nl  

OKTOBER 2014

ART THE HAGUE

Art The Hague ( woensdag 1 t/m zondag 5 oktober 2014) geeft een uitstekend inzicht in hedendaagse kunst. Maar er is meer. De kunstbeurs toont het internationale karakter van Den Haag, organiseert rondleidingen en tentoonstellingen en betrekt het bedrijfsleven bij moderne kunst.
Mijn werk is te zien in de stand van Galerie Hommes.  


1 t/m 5 oktober 2014
www.artthehague.nl

SEPTEMBER 2014

MIJN ROTTERDAM

‘Mijn Rotterdam' toont het verhaal van kinderen die opgroeien in gezinnen waar niet altijd ruimte is voor iets extra's, zoals dans- en muzieklessen. Het Jeugdcultuurfonds Rotterdam maakt cultuurlessen voor deze gezinnen bereikbaar. Negen Rotterdamse kinderen brengen, samen met fotograaf Janine Schrijver, hun leefwereld op een eerlijke en onbevangen manier in beeld..

In de Kunsthal Rotterdam:
Kunsthal Rotterdam, Museumpark
Westzeedijk 341, 3015 AA Rotterdam
dinsdag t/m zaterdag 10.00-17.00 uur
zon- en feestdagen 11.00-17.00 uur

13 september t/m 5 oktober 2014
www.kunsthal.nl

JULI 2014

DE AANSCHOUW: WISSELS

Kortlopende expo met een werk voor de doorlopende cyclus van de Aanschouw Wissels.

www.aanschouw.nlMEI 2014

PLAYGROUND

"De maakbare natuur" In Nederland zijn we gewend natuur naar onze hand te zetten: in de stad komen boerderijen op braakliggende terreinen, we houden varkens op een stadsplein, bijenvolken op dakterrassen, groene daken op kantoren. Waar komt die hang naar het groen vandaan? Hoe verbeelden kunstenaars dat verlangen in hun werk?

Julien Beaucourt, Frank Bruggeman, Denise Collignon, Ragnild Diepens / Natuurlijk op Zuid, Driessen & Van den Baar, Paco Dalmau, Stefan Gross, Barbara Helmer, Tilly Heijster, Giuseppe Licari, Bart van Lieshout, Dirk van Lieshout, Dennis Lohuis, Sanne Luijben, NECLECTIC, Janine Schrijver, Christine Saalfeld, Marc Torres, Anton Vrede, e.a.

Op 20 locaties is tijdens ‘This could be Rotterdam or anywhere’ kunst te beleven in Rotterdam Charlois. Meer dan 100 kunstenaars van binnen en buiten Rotterdam tonen hun werk in performances, tentoonstellingen en voorstellingen.

30 mei t/m 1 juni2014
www.kunstweekendcharlois.nl

APRIL 2014

DE MOORD OP DE BOEKENVERKOOPSTER

Het is dé literaire moord van Nederland: de vergiftiging van boekverkoopster Marian Heij uit Wageningen.

Augustus 2006: de eigenaresse van boekhandel Kniphorst, 54, plukt een Marokkaan van de leestafel in haar winkel. Ze neemt hem in huis, huwt hem, maakt hem tot enig erfgenaam en verkoopt de boekhandel om samen met ‘haar woestijnprins’ van het leven te gaan genieten. Ondertussen druppelt hij muizenbestrijdingsmiddel in haar Beerenburg, van oktober 2011 tot aan haar dood, zeven maanden later.

Fotografie voor de longread van Frank Westerman:
De moord op de boekenverkoopster.
Verkrijgbaar als app bij uitgeverij Fosfor.

MAART 2014

MOOIS

Brieven aan een jonge dichter. In de uitzending van MOOIS van 20 maart 2014 is een item opgenomen van Janine Schrijver waarin ze iets vertelt over Rainer Maria Rilke. Een interessante uitzending om in zijn geheel te zien. Maar je kunt ook direct naar 19:19 springen in de tijdbalk om het fragment te zien.

MAART 2014

FATE AND DESIRE

Op zondag 16 maart om 15.30 uur opent Tineke Abma, hoogleraar participatie & diversiteit, VUmc, kunstverzamelaar en ethicus, de tentoonstelling Fate and Desire bij galerie Hommes in Rotterdam.

Met werk van Ivo van den Baar & Nicole Driessens en Janine Schrijver.

Driessens & van den Baar fixeren de natuur op een overgangsmoment tussen leven en dood.
Schrijver verbeeldt de betekenis van natuur en onze verhouding daartoe, binnen de grenzen van het stadspark.

16 maart t/m 21 april 2014

www.hommes.nl


FEBRUARI 2014

THE GREAT LAST MINUTE ART FAIR

In the rough building of a former printing house in downtown Rotterdam, 7 galleries are presenting their artists in a super amazing mini art fair. They will be happy to welcome all visitors.
Address: Schietbaanstraat 9,
located behind Nieuwe Binnenweg, Rotterdam.

Participating galleries: Galerie Hommes, Frank Taal, Galerie Majke Hüsstege, Roger Katwijk, NL=US ART, Quick Editions and Walls.

From thursday 6 – sunday 9 February 2014

Every evening events will be organised.

Check Trendbeheer: www.trendbeheer.comNOVEMBER 2013

SITE SPECIFIC SQUAT

Artists participating in the project will present their own perspectives regarding the principle of squatting. The group exhibition hopes to offer the audience a new way of viewing artworks and understanding the legitimacy of an occupation.

Group exhibition curated by Heena Kim

Aletta de Jong, Almudena Lobera, Anique Weve, Anne Schiffer, Barbara Helmer, Bebe Beliz, Eric Roelen, Frank Bruggeman, Hannah Driesse, Hanneke van der Werf, Heena Kim, Helmut Smits, Janine Schrijver, Jeroen Jongeleen, Jozeth van de Snepscheut, Kamiel Verschuren, Karin Arink, Marco Douma, Reinaart Vanhoe

Saturday 16 November 2013, 13.00 -18.00
Sunday 17 November 2013, 13.00 -17.00
with performances by Anique Weve,
Bebe Beliz, and Hannah Driesse

Stichting B.a.d
Talingstraat 5
3082 MG Rotterdam

SEPTEMBER 2013

OUR NATURE OP DE UNSEEN DUMMY AWARD SHORTLIST!

Een onderdeel van de Unseen Photofair is de prijs voor de beste dummy voor een nieuw fotoboek, de Unseen Dummy Award. De winnaar wordt in staat gesteld om het fotoboek ook daadwerkelijk te gaan maken.
Op 27 september wordt bekend gemaakt wie de prijs heeft gewonnen. De selectiecommissie heeft voor de jury een shortlist samengesteld, welke nu bekend is gemaakt.
Our Nature, het project van Janine Schrijver over stadsparken is genomineerd voor de Unseen Dummy Award.

http://www.unseenamsterdam.com/unseen-dummy-award-shortlist-announce

SEPTEMBER 2013

25 VROUWELIJKE ROTTERDAMSE FOTOGRAFEN

In deze bijzondere expositie is het werk van maar liefst 25 vrouwelijke Rotterdamse fotografen te zien. Met onder andere architectuur,- portret-, journalistieke,- documentaire- en geënsceneerde fotografie laat deze overzichtstentoonstelling zien dat Rotterdam over veelzijdig vrouwelijk fotografietalent beschikt. Met oa.:Marrie Bot, Annet Delfgaauw, Lieke Fortuin, Tamar van de Kemp, Esther Kokmeijer, Helena van der Kraan, Gina Kranendonk, Margit Lammers, Rosaria Macri, Kiki Petratou, Daria Scagiola, Jet van Schie, Janine Schrijver, Andrea Stultiens en Marie Cécile Thijs.
Fotogalerie Rotterdam
6 september t/m 15 oktober 2013
Opening: vrijdag 6 september om 17.00 uur
Fotogalerie Rotterdam, Conradstraat 20, Rotterdam
http://www.fotoacademie.nl

JUNI 2013

A PERFECT DAY - LUMC TENTOONSTELLING

afbeelding uit de serie Our Nature: Vroesenpark

A Perfect Day is de titel van de tentoonstelling die van 4 juli t/m 25 augustus 2013 in het Leids Universitair Medisch Centrum te zien is.
Auteur en journalist Tracy Metz opent de tentoonstelling op 4 juli om 16.30 uur in Galerie LUMC. Zij schreef meerdere artikelen over de relatie tussen mens en natuur. In foto's en video's brengen vijf kunstenaars stadsparken over de hele wereld in beeld en laten zij zien hoe mensen natuur nodig hebben.
Met Kim Boske, Antoinette Nausikaa, Janine Schrijver, Diana Scherer, Albert van Westing.
Meer info: www.lumc.nl/galerie

MEI 2013

OP DE BOVENVERDIEPING BIJ HOMMES

afbeelding expo Public Room bij galerie Hommes, Rotterdam

Op de bovenverdieping bij galerie Hommes in Rotterdam foto's van Janine Schrijver tijdens de tentoonstelling Public Room; een project van Giuseppe Licari.
Public Room en de identiteiten van de stedelijke ruimte met 8 evenementen die zijn samengesteld door Cristina Ampatzidou, vanaf 30 mei t/m 6 juli.
Naast een indrukwekkende op groot formaat gepresenteerde foto van het Vroesenpark is ook de dummy OUR NATURE ter inzage aanwezig. Het omvangrijke project krijgt gestalte in deze werkversie als boek.

MAART 2013

RUIMTE VOOR DE TUSSENMAAT

afbeelding Lay-out

Lay-out #21 presenteert een onderzoek naar de tussenmaat: een maat en schaal in woningproductie die in België en Duitsland veel gebruikelijker is dan in Nederland. Wie de Nederlandse woning-productie vergelijkt met het buitenland, ziet een opvallend verschil in maat en schaal. In bijvoorbeeld België en Duitsland komt een maat voor die in Nederland nog weinig is gebouwd. Aan de hand van voorbeelden uit België en Duitsland toont hoe kleinere, gemengde micromilieus van wonen en werken ruimtelijk en procesmatig kunnen worden gerealiseerd. De onderzoeksresultaten worden in Lay-out #21 bovendien geïllustreerd met foto's van deze bijzondere woonprojecten door fotograaf Janine Schrijver.

JANUARI 2013

FOREVER YOUNG OP WEBSITE VAN HET RIJKSMUSEUM

afbeelding website Rijksmuseum

Op de geheel vernieuwde website van het Rijksmuseum is de serie Forever Young van Janine Schrijver te vinden. Deze serie maakte zij in opdracht voor het Rijksmuseum en NRC Handelsblad voor de documentaire foto opdracht Document Nederland in 2003. Een groot deel van deze serie is opgenomen in de collectie van het Rijksmuseum. Op de website kun je de gehele collectie van het Rijksmuseum.

Via het onderdeel 'Zoeken in de collectie' kun je bij de foto's van Janine terechtkomen en ze bekijken.

www.rijksmuseum.nl/janineschrijver

OKTOBER 2012

STADSPARKEN ROTTERDAM

afbeelding uit de serie Our Nature

Opening op zondag 21 oktober 2012 om 15.00 uur in het Schielandshuis te Rotterdam.

In Museum Rotterdam laat Janine Schrijver een selectie van Rotterdamse parken zien waarin zij de
verschillende facetten van het stadspark belicht. Ze maakt daarbij gebruik van verschillende fotografische genres zoals het portret, het stilleven en landschapsfotografie.

Van 21 oktober t/m 30 december 2012.

www.museumrotterdam.nl

AUGUSTUS 2012

ZOMERSALON

afbeelding Zomersalon

TENT & CBK Rotterdam in Het Gemaal op zuid.
Zomersalon 27.07.2012 - 01.09.2012
Zomersalon biedt een bruisend overzicht van kunstenaars uit
Rotterdam Zuid. Sculpturen, schilderijen en foto's naar voorbeeld
van de beroemde 19e eeuwse Parijse Salon.

www.gemaalopzuid.nlMEI 2012

ZEESPIEGEL

afbeelding Zeespiegelm

De tentoonstelling 'Zeespiegel' is samengesteld door curator Jacqueline Heerema, Satellietgroep met werken van 25 Badgasten - artists in residence van Badgast

Projecten over toe-eigening en wonen in een toeristisch kustgebied met jaarlijks 12 miljoen bezoekers.
M.m.v.: Janine Schrijver, Francois Lombarts, Nathalie Fixon & Nadine O'Garra, Karel Kulk, Satellietgroep, Bram Esser, David Horvitz, Theo Mahieu, Fabrice Schomberg, Floris Scheplitz, Rob te Riet, Vesta Kroese

www.satellietgroep.nl/fotoroute_boulevard

APRIL 2012

Stories from the City: Shanghai

Een kort filmpje dat is gemaakt tussen het fotograferen door in Shanghai.APRIL 2012

CLUB DONNY#8

afbeelding Club Donny

Club Donny offers a platform that aims to bring into the limelight observations, coincidences, stories and encounters of the obvious and sometimes absurd existence of nature in cities.

This new issue of Club Donny has been made possible with the support of TENT, Rotterdam and 's Zomers, Rotterdam and includes contributions by Ghislain Amar, Christie Arends, Frank Bruggeman, Rubén Dario, Andre Dekker, Job Floris, Zoë Gray, Sanneke van Hassel, Huib Haye van der Werf, Jeanne van Heeswijk & Marcel van der Meijs, Ernst van der Hoeven, Taufiq Hosen, Chris Kabel, Wytske van Keulen, Jan Konings, Mathijs Labadie, Loes Martens, Eric Roelen, Janine Schrijver and Jorinde Seijdel.


MAART 2012

Secret Gardens

afbeelding Secret Gardens, TENT Rotterdam

Soms romantisch, meditatief, grillig, verleidelijk
en soms zelfs bedreigend; de natuur speelt de hoofdrol in de groeps-tentoonstelling Secret Gardens.

5 april - 10 juni 2012
TENT, Rotterdam

www.tentrotterdam.nl
>

FEBRUARI 2012

Solo in Museum Rotterdam / de Dubbelde Palmboom

September/oktober 2012 Solo Tentoonstelling in Museum Rotterdam/de Dubbelde Palmboom


JANUARI 2012

Secret Gardens

afbeelding Rio de Janeiro

April 2012 deelname aan de groepstentoonstelling Secret Gardens in TENT Rotterdam.


NOVEMBER 2011

Met vriendelijke groet

afbeelding boek Dienand Christe

Boek van Dienand Christe . Een verzameling van 98 persoonlijke, intieme, gênante, gevoelige, en mooie brieven aan even zoveel intimi, vrienden, bekenden en beroemdheden. Plus de antwoorden van deze mensen. En inderdaad, Janine heeft ook een brief terug geschreven.

www.dienandcriste.nl
NOVEMBER 2011

Grote Rotterdamse Kunstkalender 2012

afbeelding kunstkalender

Grote  Rotterdamse Kunstkalender 2012
De Grote Rotterdamse Kunstkalender toont elke dag het werk van een hedendaagse Rotterdamse kunstenaar. De kalender is bestemd voor schrikkeljaar 2012. De Grote Rotterdamse Kunstkalender biedt een podium aan 366 gerenommeerde én aanstormende Rotterdamse kunstenaars, designers, grafisch vormgevers, modeontwerpers, fotografen en architecten. 14 april is een Janine Schrijver dag.

www.groterotterdamsekunstkalender.nl
OKTOBER 2011

Shanghai

afbeelding van Shanghai

In de maand oktober heeft Janine Schrijver de stad Shanghai bezocht voor haar serie Stories From the City over stadsparken.

Een selectie van deze foto's zijn te zien in de serie Stories from The City.
OKTOBER 2011

Publicatie Kustportretten

afbeelding Kustportretten

Het resultaat van haar verblijf als BADGAST bij de Satelietgroep in Scheveningen in augustus en september
2011 heeft Janine gepubliceerd in een eigen uitgave: Kustportretten.

Bekijk een selectie bij het onderdeel publicatiesSEPTEMBER 2011

BADGAST – cultuurcontainer aan zee

afbeelding Badgasten

Van 15 augustus tot 11 september is Janine Schrijver te gast geweest bij de Satelietgroep als BADGAST. De Satelietgroep richt zich op het onderzoeken en presenteren van de culturele, innovatieve en duurzame betekenis van de zee. Janine werkte daar aan haar doorlopende project Stories From The SeaAUGUSTUS 2011

010 - FOTO ROTTERDAM

010 - Foto Rotterdam dvd cover

Zondag 28 augustus wordt in het programma Het Uur van de Wolf de film 010 - FOTO ROTTERDAM van Marc Schmidt opnieuw uitgezonden. In deze documentaire worden de fotografen Ari Versluis & Ellie yttenbroek, Gerco de Ruijter, Hans Wilschut, Rince de Jong en Janine Schrijver gevolgd. Aan het werk in hun stad. Deze fotografen zoeken in hun stad naar dat ene beeld dat hun unieke visie weergeeft. Ze kijken, kiezen, bewerken en overwinnen onderweg allerlei praktische en inhoudelijke obstakels. Uitzending: zondag 28 augustus, 17.05 - 18.05 uur op Nederland 2


JULI 2011

New York: Stadsparken

afbeelding New York

Met dank aan de Mondriaan stichting heeft Janine Schrijver gebruikmakend van hun loft in de maand juli in New York kunnen werken aan haar Stadsparken serie. Naast het bekendste park ter wereld, Central Park heeft Janine ook andere bijzondere plekken gefotografeerd. Zoals High Line park. Een park dat is ontwikkeld op een oude spoorlijn en die nu als een groene ader door Manhattan loopt.
Een selectie van deze New York foto's zijn te zien in de serie Stories from The City.MEI 2011

Wenen: Stadsparken

afbeelding Wenen

Voor de serie Stadsparken heeft Janine Schrijver in de afgelopen mei maand in de Oostenrijkse hoofdstad gefotografeerd.FEBRUARI 2011

Rio de Janeiro: Stadsparken

afbeelding Rio de Janeiro

Rio de Janeiro heeft het grootste stadspark ter wereld. Het nationale park van Tijuca ligt op de heuvels van Rio. Reden genoeg voor Janine Schrijver om afgelopen februari naar Brazilië af te reizen om aan haar serie Stadsparken: Verhalen van de Stad te werken.


OKTOBER 2010

GKf-festival: The Value of Photography

GKf flyer

Zaterdag 23 oktober in FOAM, Amsterdam viert de GKf haar 65e verjaardag met een dag vol presentaties, debatten, workshops en lezingen over 'de waarde van de fotografie'. Naar aanleiding van een nieuwe filmdocumentaire presenteren straatfotografen hun werk en er wordt gediscussieërd over straten vol bewakingscamera's, maar voor fotografen steeds strengere privacy wetgeving. Met: Reinier Gerritsen, Theo Niekus, Janine Schrijver, Maarten Laupman en Lisette Varossieau.

Bekijk de uitnodigingJUNI 2010

Romantische foto's van Charlois

Zaterdag 19 juni recensie van de expo 'Transitie' in NRC Handelsblad
Op het weblog van Sandra Smets, http://smets.web-log.nl/, is een recensie te lezen die zij voor de editie van 19 juni 2010 van NRC Handelsblad schreef.

MEI 2010

De kusten van Italië, Slovenië en Kroatië

afbeelding Kroatië

In de maand mei reisde Janine voor haar serie Stories from the Sea langs de kusten van Italië, slovenië, Kroatië.


MEI 2010

Plekken vol verlangen

Zaterdag 29 mei NRC Handelsblad, weekblad
Publicatie in het weekblad van NRC Handelsblad. ‘Stories from the City’ is een onderzoek van fotograaf Janine Schrijver (1966) naar stadsparken in grote steden.

MEI 2010

Transitie deel 1

Transitie uitnodiging

Zaterdag 29 mei - 4 juli 2010 HOMMES, Rotterdam
De Tentoonstelling Transitie geeft een fotografisch beeld van een stadswijk die een veranderingsproces ondergaat. Vier fotografen uit Charlois is gevraagd het overgangsproces te verbeelden. De tentoonstelling zal bestaan uit twee afleveringen: in 2010 en 2013.

Met werk van Marga van den Meydenberg, Janine Schrijver, Mladen Suknovic, Sjoert Willemstein.
Opening zaterdag 29 mei om 16.00 uur tijdens het Kunstweekend Charlois door Hans Walchenbach, directeur Historisch Museum Rotterdam

APRIL 2010

Tentoonstelling Printemps!

Zoals ieder jaar presenteert de kunstuitleen een uitleententoonstelling rond het thema ‘voorjaar’.
Zaterdag 03 april 2010 - zaterdag 01 mei 2010 bij het Centrum Beeldende Kunst, Rotterdam
Printemps! is een frisse aankondiging van het seizoen van de bloei en bestaat uit een mix van fotografie, schilderkunst, graffitiwerk en objecten.
Werk is te zien van onder andere Marianne Bakkelaar, Boris van Berkum, Ada Breedveld, Hanneke Buurman, Arie van Geest, Gina Kranendonk, Janine Schrijver, Rob Scholte, Eveline Visser, Cora van Vliet en Lie van der Werff.

APRIL 2010

Club Donny # 5

Club Donny cover

Club Donny is a strictly unedited journal on the personal experience of nature in the urban environment, published bi-annually as a small-scale English language magazine .

Club Donny # 5 spring 2010 has been made possible with support of Nederlands Fotomuseum Rotterdam and CBK Rotterdam and includes contributions by Steven Aalders, Karin Arink, Reinder Bakker, Frank Bruggeman, Andre Dekker, Hester van Dijk, Barbara Helmer, Ernst van der Hoeven, Rob Hornstra, Renske Janssen, Nadja Kieft, Bert Krus, Gabriel Lester, Steve Rushton, Susan Rüssler, Hidde van Schie, Janine Schrijver, Nora Verbraak and Ari Versluis.


MAART 2010

ROTTERDAMSE FOTOGRAFEN GEFILMD

Op het weblog van NRC Handelsblad geeft Tracy Metz een beschouwing over de documentaire 010 - FOTO ROTTERDAM

MAART 2010

010 - FOTO ROTTERDAM

010 - Foto Rotterdam dvd cover

Vrijdag 5 maart wordt in het programma Het Uur van de Wolf de film 010 - FOTO ROTTERDAM van Marc Schmidt uitgezonden. In deze documentaire worden de fotografen Ari Versluis & Ellie Uyttenbroek, Gerco de Ruijter, Hans Wilschut, Rince de Jong en Janine Schrijver gevolgd. Aan het werk in hun stad.
Deze Fotografen zoeken in hun stad Rotterdam naar dat ene beeld dat hun unieke visie weergeeft. Ze kijken, kiezen, bewerken en overwinnen onderweg allerlei praktische en inhoudelijke obstakels.
Uitzending: vrijdag 5 maart 2010, 22.50 uur op Nederland 2SEPTEMBER 2009

ZIET ZUID

Ziet Zuid uitnodiging

140 jaar Zuid in beeld. Vrijdag 25 september 2009 om 17.00 uur opent de multimediale tentoonstelling Ziet Zuid in 't Gemaal op Zuid. Uniek foto- en filmmateriaal van professionals en amateurs, verzameld door Joop de Jong, brengt bijna anderhalve eeuw Rotterdam Zuid tot leven. Fotovitrines, beeldschermen en een groot projectiescherm maken het mogelijk een groot aantal foto's en films te laten zien, dat recht doet aan de rijke geschiedenis van Zuid.
Rotterdam Zuid is mijn woon en werkplek en maakt een belangrijk onderdeel uit van mijn werk. Voor deze tentoonstelling heb ik een selectie gemaakt van wat ik door de jaren heen heb gefotografeerd.
ZIET ZUID is verlengd, en tot en met 29 november 2009 te zien in 't Gemaal.


SEPTEMBER 2009

Fotofestival Deurne

Het driejaarlijkse Fotofestival Deurne heeft deze keer als centraal thema EIGENHEIMER. Op twaalf locaties in Deurne, gelegen in het hart van De Peel in Zuidoost Brabant, is werk te zien van elf professionele fotografen en tientallen amateurs.
In het thema staat de hollandse aardappel, ‘de eigenheimer’ als metafoor voor de Nederlandse cultuur en identiteit geplaatst tegenover het grote Europa.
Het onderliggende thema is dan ook het zoeken naar afkomst en identiteit en het onderzoeken van het belang hiervan in de moderne samenleving die steeds complexer wordt.
Voor dit Fotofestival ben ik gevraagd om een selectie uit de serie Forever Young te tonen.
Van 24 oktober t/m 22 november 2009

SEPTEMBER 2009

KÜF MOLD

60 kunstenaars uit onder meer Istanbul, Gent, New York en Rotterdam installeren kunstwerken bij 50 winkeliersaan de Wolpaertsbocht en Katendrechtse Lagendijk van 26 september t/m 24 oktober 2009. Ik laat werk zien uit mijn InsideOut. Er is een website KÜF MOLD, maar die is niet erg duidelijk en de informatie is nogal summier.