you can find this page online at www.janineschrijver.nl/projecten.html
skip to content

Janine Schrijver Fotografie

Janine Schrijver Photography

Over Janine Schrijver

Janine Schrijver (1966) onderzoekt de relatie tussen mensen en hun complexe leefwereld vaak in een stedelijke context. Verbinding is een belangrijke thema in haar werk. Haar foto’s verbeelden het menselijk verlangen naar contact.
Janine werkt en woont in het kunstenaarsinitiatief Stichting B.a.d. een vrijplaats in de wijk Oud-Charlois in Rotterdam zuid. Een onafhankelijk collectief dat ruimte biedt voor (samen) werken en samenleven: met zelfredzaamheid, eigen initiatief, collectiviteit en gastvrijheid als belangrijkste uitgangspunten. In opdracht van NRC Handelsblad maakte zij verscheidene reportages (kusten van Europa, Kosovo, Verenigde Staten). Haar werk is opgenomen in collecties van o.a. het LUMC Leiden en Rijksmuseum Amsterdam.
Voor een opdracht van het Jeugdcultuurfonds ging zij met kansarme kinderen een bijzondere samenwerking aan. Na een intensieve workshop verbeelden de jonge deelnemers hun eigen leefwereld, en Janine portretteerde de kinderen op door hen uitgekozen locaties. Het project met de titel ‘Mijn Rotterdam’ werd daarop gepresenteerd en geëxposeerd in de Kunsthal Rotterdam in 2014. Zij publiceerde in 2015 het boek Our Nature, Within The Limits of Cityparks waarin de betekenis van het stadspark en onze relatie ten opzichte van natuur in de stad centraal staat. In verbinding staan met jezelf, elkaar en de natuur is het centrale thema van deze publicatie. (uitgeverij Lecturis 2015).
In samenwerking met VUmc (Vrije Universiteit Medisch Centrum) werkt Janine aan het project KLIK. Via een participatieve aanpak en kunstzinnige methoden worden de kinderen op een speelse, creatieve en actieve wijze bewust gemaakt van hun leefomgeving en gezondheid. Een uniek project waarin kinderen de katalysator zijn van een bottom-up gezondheidsbevorderingsproces waarin welzijn en bestaanskwaliteit centraal staan. De relatie met VUmc beperkt zich niet alleen tot het project KLIK. Janine wordt regelmatig gevraagd voor workshops, lezingen en meeschrijven aan wetenschappelijke artikelen over photovoice en art based methods.
Tijdens haar opleiding aan de Healing Academie tot energetisch therapeut is Janine zich gaan verdiepen in energie. Dit komt o.a tot uiting in haar energie-lab portret en -planten waarin ze fotografisch onderzoekt of je energie zichtbaar kan maken. ‘Een perfecte combinatie tussen hoofd en hart’, aldus Janine.